NOMINATIES LIMBURG FILMFESTIVAL (NL) - "CHARLIE Z"

Het Limburg FilmFestival 2022 vindt plaats tussen 21 en 24 april in Venlo, onder meer in Theater De Maaspoort en Filmtheater De Nieuwe Scene.


Nominaties Beste korte fictiefilm

Funkele - NicoleJachmann
Nova - Luca Meisters
Charlie Z - Karel Konings, Philippe Jackmaert, Yanu Schepens
Shiny New World - Jan van Gorkum


CHARLEY Z

Regie: Karel Konings, Philippe Jackmaert & Yanu Schepens |Duur: 15 min (Korte film)

Vertoning: Zondag 24 april om 15:30 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Charlie Z is een mockumentaire over de rijzende YouTube-ster en boxer Charlie Z die door een documentaire crew gevolgd wordt in de aanloop naar zijn volgende grote gevecht. Charlie ziet dit als zijn grote kans om te bewijzen dat hij de “real deal'” is.

VERS AWARDS (NL) - "CHARLIE Z"

Charlie Z is een mockumentary over de rijzende Youtube-ster en boxer Charlie Z die door een documentaire-crew gevolgd wordt in de aanloop naar zijn volgende grote gevecht. Karel Konings, die net is afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie (ATKA), heeft de film geregisseerd en speelt daarnaast de hoofdrol. De regie deed hij in samenwerking met creative producer Philippe Jackmaert en spel-regisseur Yanu Schepens.Hoe ontstond het idee voor de film?

Tijdens mijn opleiding zag ik de korte mockumentary Jordan en Joop van Tobias Kersloot en Robin Boissevain, die ik heel grappig en origineel vond. Daarnaast wilde ik al langer iets maken over boxen, wat ik zelf ook een hele tijd heb gedaan. Die twee dingen kwamen samen in de mockumentary Charlie Z, over de gelijknamige amateur boxer die samen met zijn ‘manager’ Rabid en een filmcrew een documentaire over zichzelf maakt.

Het verhaal van Charlie Z is gebaseerd op de YouTuber Charlie Zelenoff, die zichzelf de beste boxer aller tijden vindt en ver ging om een YouTube sensatie te worden. Zo daagt hij mensen uit in de sportschool en slaat hen dan in elkaar, terwijl hij weet dat ze niet kunnen vechten. Deze tragiek zien we ook bij Charlie Z en Rabid, die steeds verder gaan om gezien te worden. Het doel heiligt de middelen, waardoor ze uiteindelijk een onschuldige buurman in elkaar slaan.Hoe verliep het maakproces van de film?

Charlie Z ontstond als een grap, maar werd steeds serieuzer. Tijdens corona was het met vrienden in drie weken tijd geschreven en gemaakt. Het script schreef ik samen met een vriend van mij uit België, Philippe Jackmaert. Daarna zijn we mensen gaan casten van de Theaterschool, zoals Sia Cyrroes (Rabid) en Marlijn van der Veen (Marlijn).

De hoofdrol spelen en tegelijkertijd regisseren was gecompliceerd. Op de set dacht iedereen mee, maar je bent toch eindverantwoordelijk. Yanu Schepens, die de documentaire regisseur speelde, was ingehuurd om de spelregie te doen. Dat was fijn, want ik kon niet goed objectief naar mijn eigen spel kijken.

Een paar scenes uit de film zijn geïmproviseerd, zoals bijvoorbeeld de scene in de nachtwinkel. De eigenaar van de winkel wist niet dat we kwamen filmen. Toen ik tijdens de improvisatie Rabid in elkaar sloeg voor de winkel, hebben mensen uit de buurt de politie gebeld. We zijn er gelukkig met een waarschuwing vanaf gekomen.

Hoe kwam je op het idee mee te doen aan de VERS Awards en wat ligt er voor je in het verschiet?

Doordat ik studeer aan de AHK, kende ik de evenementen van VERS al. Mijn klasgenootje Marlijn van der Veen, die ook in de film speelt, bracht me op de hoogte van de VERS Awards.

Ik ben net afgestudeerd aan de ATKA en wil blijven regisseren en acteren. Momenteel schrijf ik aan een 30 minuten film met een scenarist, die gaat over een jongen die in een groep pedo-jagers zit en op gegeven moment een slachtoffer herkent. De moraliteit van de daden van de groep staat centraal. We zijn nog op zoek naar een producent!